<

365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@

图片
A crowd of people watch music on a huge festival stage in the sun. Photo by Bart Heemskerk.

ФЕСТИВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Фотографът на ?кралските особи“ на рока Bart Heemskerk споделя за улавянето на усещането на един фестивал

?Музиката е любовта, а фотографията е инструментът“ – казва холандският музикален фотограф Bart Heemskerk. Той заснема водещи фестивали и концерти в Европа, като фотографира големи имена, включително Nick Cave, Lana Del Rey и Dua Lipa – роля, която е довела до завидната покана да снима Rolling Stones.

Това лято той ще обиколи около 40 фестивала, за да ги заснема, воден от любовта си към музиката. Тук той разказва вдъхновяващата си история, изпълнена със съвети, които можете да изпробвате с компактен фотоапарат на събитията на открито през лятото.

?Винаги слушах радио и записвах шоута с музикални класации като дете. По-късно ходих на концерти с баща си и се влюбих във фестивалната сцена, докато присъствах на фестивала Pinkpop в Нидерландия, когато бях на 15 години“ – казва 33-годишният фотограф.

Няколко години по-късно след първото му фестивално изживяване Bart получил възможността да вземе назаем Canon EOS 400D (ранна версия на Canon EOS 800D). Бързо осъзнал, че да разполагаш с фотоапарат ти позволява да се насладиш дори още повече на времето, прекарано на фестивалите – чрез улавяне на забавлението извън сцената, както и заснемането на творчески снимки на най-добрите изпълнения на живо в света.

След като прекарва време да изгради портфолиото си, заснемайки като доброволец музикални събития, той напуснал работата си като учител, за да превърне фотографията в кариера: ?Десет години, след като присъствах на първия си фестивал, отново се намирах на Pinkpop със задачата да заснема холандската банда Kensington, която опознах, след като първо им предложих да ги снимам безплатно в замяна на достъп до повече техни концерти“ – казва Bart. Следващата година той получава обаждане, което никога не е очаквал – от международните рок легенди Rolling Stones, които го молят да ги снима.

?Rolling Stones са планували турне през 2014 г. и са ме видели в интернет – търсили са онлайн фотографи в Нидерландия. Затова се свързали с фестивала Pinkpop и са пуснали запитване. Беше нереално!“

Бандата го поканила да заснеме тяхното европейско турне, като му предоставя достъп зад кулисите на едни от най-известните музиканти в света. ?Турнетата със Stones бяха все едно съм със семейството си“ – казва Bart. ?Шегувахме се. С Keith [Richards] беше най-приятно да се работи. Беше толкова забавен. Трябваше да заснема срещите с феновете и получих пропуск за всички зони, за да мога да ходя където поискам – зад кулисите, пред сцената. Бях част от екипа и вечерях с всички останали, ходих на проверките на звука и така нататък.“

Bart поддържал връзка с Rolling Stones след това и дори отново се присъединил към тях през 2017 г.

Свързани статии
A rock musician on stage at a festival plays the guitar. Photo by Ben Morse.

ФЕСТИВАЛНА ФОТОГРАФИЯ

Костюми, слънце и рокендрол: 10 съвета за фестивалната фотография

Фестивалният фотограф Ben Morse разкрива как се правят снимки на музикални фестивали, достойни за рок звезда, както и защо компактният фотоапарат PowerShot SX740 HS може да бъде идеалният ви фестивален фотоапарат.

A group of friends pose holding sparklers, facing the camera with their faces illuminated by the sparkler light.

ПАРТИ ФОТОГРАФИЯ

Проявете повече творчество в своята парти фотография

Искате да уловите вълнението от партитата и празненствата? Научете как да заснемете всички тези радостни мигове по творчески начини.

Instant printing tips with the Canon SELPHY SQUARE QX10

ТВОРЧЕСКИ ПЕЧАТ

Съвети за моментално печатане с Canon SELPHY SQUARE QX10

Трикове и съвети за това как да се развихрите с принтера Canon SELPHY SQUARE QX10.

Открийте светлината и след това работете с нея

?Никога не знаете какво ще бъде осветлението и това е една от най-забавните части на това да си концертен фотограф. Трябва да работиш със светлината, с която разполагаш“ – казва Bart.

За да се възползвате максимално от осветлението, той препоръчва да се местите, вместо да стоите на едно място. ?Ако светлината се спуска отгоре върху лицето на някого, то е по-различно от лявата страна, отколкото когато стоите пред него или когато се отдалечите назад“ – казва той.

?Светлината се повтаря. Ако един изпълнител стои зад микрофона си и аз видя хубав жълт, бял или син лъч светлина, който попада периодично върху лицето му, и той се придвижва в него и извън него, тогава просто избирам снимката, на която лъчът осветява лицето или около него, за да се получи хубав силует.“

Ако снимате известно изпълнение, преглеждането на предишните им концерти на живо онлайн също може да ви помогне да очаквате какво ще се случи. ?Понякога виждате как изпълнителят скача в публиката по време на втората песен и виждате това в друго шоу и още едно, така че знаете, че това ще се случи, където и да сте. Тогава трябва просто да изберете вашето място.“

За настройки на фотоапарата и съвети относно фотография в различни светлинни условия прочетете съвети за фестивална фотография.

Разнообразете композирането на кадрите си

Във връзка с начина на заснемане на концерти и музикални фестивали ?Хората често поставят обекта в центъра на кадъра и правят много снимки на едно и също нещо и просто приближават върху главния изпълнител, което може да изглежда скучно“ – казва Bart.

Вместо това той предлага да разнообразите своите композиции и да кадрирате обекта си в лявата или в дясната част на снимката. ?Направете готина снимка на един изпълнител, изберете един или двама и след това снимайте в общ план или с участие на тълпата. Ако решите да поставите обекта си в средата, нещо трябва да се случва – може би скок, изпълнителят с разперени ръце или с поглед към фотоапарата.“

"Искате да уловите усещането от фестивала, а всеки фестивал е с уникална тръпка."

Sun sets above a huge festival display. Photo by Bart Heemskerk.

Не пропускайте акцента на един концерт

?Фотоапаратите в днешни дни са много добри във фокусирането, така че, когато изпълнителят се движи по сцената, предпочитам да използвам автоматичен фокус, вместо да фокусирам ръчно“ – казва Bart. Чрез избора на правилните точки за автоматично фокусиране той е в състояние да поддържа обектите си на фокус дори когато бягат по сцената, сърфират в тълпата или са по средата на бърз танц.

При компактен фотоапарат, като например Canon PowerShot SX740 HS, натискането на бутона за менюто на гърба на фотоапарата ще ви позволи да изберете режима за автоматично фокусиране от настройките за снимане. Режимът ?Проследяващ AF“ проследява обекта ви, например певец, който се движи по сцената, така че можете да уловите действието, без да се притеснявате от размазани снимки.

От настройките за снимане можете също така да изберете методи на снимане, както и високоскоростна серия от снимки. Това ви позволява да заснемате серия от снимки, докато държите спусъка натиснат.

?Обикновено използвам режима за серия от снимки, в случай че някоя ръка се появи пред фотоапарата или ако очите на певеца са затворени“ – казва Bart. ?Един скок на Eddie Vedder от Pearl Jam например трае само секунда и наистина искате да го уловите. Но когато това е певец-автор на песни или някой зад пианото или изпълнител, който стои зад микрофона си, можете да снимате единични кадри. Просто изберете правилния момент.“

Най-добрият фотоапарат за фестивална фотография

Много фестивали няма да ви позволят да вземете със себе си голям DSLR фотоапарат, освен ако не разполагате с акредитация на медия, така че е полезно да имате малък фотоапарат с подходящо увеличение, като например Canon PowerShot SX740 HS – съветва Bart.

?Ще стоите в тълпа, затова е добра идея да разполагате с фотоапарат с подвижен екран [за да можете да снимате от повече ъгли]. Може да е от полза и да разполагате с фотоапарат със стабилизатор на образа, като например стабилизатора на PowerShot SX740 HS по 5 оси. Има много хора, които се движат около вас по време на събитията, и [особено, ако държите фотоапарата си високо или под ъгъл] стабилизаторът на образа може да е от голямо значение за компенсиране на заклащането на фотоапарата.“

Ако използвате фотоапарат със сменяеми обективи, като например Canon EOS M50, Bart препоръчва да вземете само два обектива с вас на събития. ?Аз нося един широкоъгълен обектив с фиксирано фокусно разстояние и един телеобектив с варио за снимки в общ план и улавяне на действието на различни разстояния или с различни фокусни разстояния“ – казва той.

Обектив с фиксирано фокусно разстояние като Canon EF-M 32 mm f/1.4 STM разполага с по-широк отвор на диафрагмата за пропускане на повече светлина в снимките и снимане с по-кратки експонации, а обективът Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM ви позволява да увеличавате и намалявате обектите в сцената.

Ключът към заснемането на интересни фестивални снимки

?Аз винаги казвам, че един фестивал трябва да се заснеме така, както публиката го изживява, а не така, както го вижда фотографът“ – казва Bart. ?Днес на всеки фестивал се случва нещо около главната сцена, като например продажба на храни. Искате да уловите усещането от фестивала, а всеки фестивал носи уникално настроение, което да се заснеме. Може би искате да снимате един красив жълт залез с релаксиращи хора наоколо, които се наслаждават на музиката. Може би някои хора правят йога или въртят обръч. Тези моменти са толкова ценни.

?Ако сте на голямо виенско колело или се качите на един от крановете, които имат изглед над фестивала, това е удачен момент да използвате широкоъгълен обектив, за да получите изглед над целия фестивал. В този момент не искате да използвате вариообектив, защото можете да поберете само малка част от фестивала в обектива.“

След като е заснел толкова много невероятни изпълнения по време на концерти с настроение, има ли Bart любима снимка? ?Мисля че снимките от шоуто през 2013 г. с Kensington на Pinkpop“ – казва той. ?Това беше първият път, в който снимах на сцена на такъв голям фестивал. Все още ме докосва емоционално, когато погледна една от тези снимки. Но също така ходя на турнета редовно с Armin van Buuren – диджеят – и преди няколко години му направих невероятна снимка в Маями на фестивала Ultra Music. След шоуто той видя снимката и каза: ?Комбинира всичките аспекти от мен в една снимка.“ Когато изпълнителят каже нещо подобно, това те прави уникален, нали?“

Написано от Lucy Fulford

Свързани продукти

Свързани статии

Разделът ?Вдъхновете се“ важен източник на полезни фотографски съвети, съвети за купувача и проницателни интервюта – всичко, от което се нуждаете, за да откриете най-добрия фотоапарат или принтер и да вдъхнете живот на следващата си творческа идея.

Обратно към всички истории