<

365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@

图片

ФОТОГРАФИЯ НА ДВИЖЕНИЕТО

Фотография на движение: как да улавяте движение в снимките си

Открийте как да се възползвате максимално от технологията, вградена във вашия фотоапарат Canon, за да заснемете впечатляващи снимки на движение.
Светлинни следи, които се носят след автобус на оживена улица в Мадрид, Испания.

От деца и домашни любимци, които играят в градината, до падащи водопади, активни спортове и дори повече – фотографията ви дава възможност да уловите живота в движение, в една снимка.

Като фотограф имате два основни избора. Можете или да замразите действието, за да заснемете определен момент, или да използвате ефект на размазване от движението, за да придадете усещане за движение и скорост. Вашият фотоапарат Canon разполага с технология, която можете да използвате и за двата подхода, както ще ви обясним тук.

Разбиране на скоростта на затвора във фотографията на движение

Лястовица лети във въздуха, преследвайки насекомо.

Времето, през което затворът на фотоапарата е отворен, се измерва в секунди или по-често в части от секундата. За да сте сигурни, че движещият се обект е ?замразен“ във времето, затворът трябва да бъде отворен за много кратко време. Ако искате да създадете творческо размазване, удължете времето, през което е отворен затворът. Заснето с Canon EOS 90D с обектив Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM при 1/5300 s, f/7.1 и ISO2500. ? Посланик на Canon Markus Varesvuo

Най-важният фактор, който определя как заснемате движението в снимките, е скоростта на затвора на фотоапарата. Добра идея е да тествате и да експериментирате със скоростта на затвора, докато не намерите това, което работи най-добре. Повечето DSLR фотоапарати имат максимална скорост на затвора от 1/4000 сек. или 1/8000 сек., а някои безогледални EOS фотоапарати ви дават възможност да използвате електронен затвор за още по-високи скорости на затвора. В другия край на скалата ниските скорости на затвора позволяват на движещите се обекти да се размазват по естествен начин, което може да бъде много ефективно за създаване на усещане за движение.

Как да зададете скоростта на затвора за заснемане на движение

Бухал, който се готви да кацне на клон, с протегнати крила.

Ако се чувствате комфортно с по-сложните функции на вашия EOS, опитайте да експериментирате в режим ?Приоритет на скорост“ (Tv). Заснето с Canon EOS 90D с обектив Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM при 1/1300 s, f/2.8 и ISO6400. ? Посланик на Canon Markus Varesvuo

Балетист, сменящ пози, чиито ръце са с ефект на размазване.

Режимът ?Приоритет на скорост“ (Tv) може или да замрази, или творчески да размаже движението на обекта ви. Заснето с Canon 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@6 при 2 s, f/10 и ISO100. ? Посланик на Canon Wanda Martin

Режимът на снимане Tv (Time Value) в DSLR фотоапаратите и безогледалните фотоапарати EOS на Canon често се нарича режим за приоритет на скоростта. Той е идеален за заснемане на движение, тъй като можете просто да изберете скоростта на затвора, която искате да използвате, а системата за измерване на фотоапарата автоматично ще зададе отвора на диафрагмата за постигане на правилна експонация.

Но при някои много ярки или тъмни условия диапазонът на достъпните скорости на затвора може да бъде ограничен. Това може да означава, че, когато снимате при слаба светлина, не можете да използвате достатъчно висока скорост на затвора, за да замразите обекта си, или в ярки дни не можете да удължите достатъчно експонацията, за да внесете творческо размазване в снимката. Най-лесният начин да разрешите този проблем е да използвате режима ?Авто ISO“ на фотоапарата си заедно с режима за приоритет на скоростта. След това фотоапаратът ви автоматично ще настрои чувствителността, така че да можете да снимате с тези високи или ниски скорости на затвора.

Как да се замрази действието

Човек в син каяк на гребена на вълната.

Колкото повече приближавате обекта чрез вариото, толкова по-забележимо става всяко заклащане на фотоапарата, така че ще ви трябва по-висока скорост на затвора, за да сведете размазването до минимум. Заснето с Canon 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@6 при 1/2700 s, f/4 и ISO100. ? Посланик на Canon Samo Vidic

Кон с ездач на гърба си, който галопира из двор, хвърляйки пръст след себе си.

Освен промяна в скоростта на затвора има и други техники, които можете да използвате, за придаване на движение. Оглеждайте се за ключовото действие на събитието. Снимането на един обект е добре, но два обекта, които се движат заедно, могат да подсилят усещането, че в изображението има действие, като в случая с коня и пръстта, която той изхвърля след себе си. Заснето с Canon EOS 90D с обектив Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM при 81 mm, 1/8000 s, f/5.6 и ISO400.

Скорост на затвора от 1/250 s трябва да e достатъчно висока, за да замрази хората в изображението, които се разхождат, докато 1/500 s е по-добра, ако обектът ви се движи малко по-бързо. За по-бързи обекти, като автомобили и птици в полет, се предпочитат скорости на затвора от 1/2000 сек., 1/4000 сек. или по-високи. Важно е да експериментирате с различни скорости на затвора, докато не намерите това, което работи – и не забравяйте да се забавлявате!

Малко куче, което подскача във въздуха, докато се движи към фотоапарата.

Когато заснемате малки животни или деца, е по-лесно да поддържате фокуса, ако обектът ви е поне на три метра от фотоапарата. Ако те се приближат твърде много, е много по-трудно да фокусирате. Заснето с Canon EOS 850D с обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (вече предшественик на Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) при 200 mm, 1/1600 s, f/3.5 и ISO100.

Пет деца играят на диван с конфети в цветовете на дъгата, падащи около тях.

Тук движението на падащите конфети е ?замразено“ със скорост на затвора от 1/200 сек. и със светкавицата Speedlite EL-100, улавяйки вълнението на сцената. Заснето на Canon EOS 800D (сега вече предшественик на Canon EOS 850D) с обектив Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM при 18 mm, 1/200 сек., f/4 и ISO400.

Малките деца и кучета са склонни да се движат бързо и често пъти хаотично, така че скорост на затвора от 1/1000 s трябва да бъде достатъчна. Приблизително същата скорост ви трябва и ако снимате спортисти.

Режимът на снимане ?Деца и домашни любимци“, често наличен във фотоапаратите PowerShot, използва множество рамки за фокусиране, за да гарантира, че автофокусът работи добре, проследявайки обектите. За EOS фотоапаратите, които нямат режим за снимане на деца и домашни любимци, превключете към режим ?Следящ AF“ (непрекъснато автоматично фокусиране).

Режимът ?Спортна сцена“, наличен при повечето фотоапарати Canon, е добра отправна точка за замразяване на изключително бързи действия. Той променя параметрите за снимане на фотоапарата, за улесни снимането с високи скорости на затвора, както и проследяването на движещи се обекти със ?Следящ AF“ и заснемането на серии от снимки в режим ?Серия от снимки“. Но за да създадете размазване от движението, когато заснемате различни спортове, е по-добре да превключите към режим Tv (Приоритет на скорост) и да зададете скоростта на затвора, от която се нуждаете.

Фотоапаратите от системата 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@ на Canon включват режим за проследяване на очи, който позволява на фотоапарата да идентифицира и фиксира фокуса върху очите на обекта ви, което е надежден начин да проследявате обекта си, докато той се движи.

Как да заснемете размазване от движението

Оживена главна улица с хора, които ходят във всички посоки, заснети с ефект на размазване.

По-ниските скорости на затвора ще доведат до заснемане на движението с ефект на размазване. Заснето с Canon EOS M100 (сега вече предшественик на Canon EOS M200) с обектив Canon EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM при 18 mm, 1/6 s, f/22 и ISO100.

Ниските скорости на затвора и продължителните експонации ви позволяват да създавате размазване от движението във своите снимки. Отново скоростта на движещия се обект ще определи колко ниска трябва да бъде скоростта на затвора.

Скорост на затвора от 1/30 s работи добре за велосипеди, докато скорост на затвора между 1/60 s и 1/125 s работи добре за автомобили и мотоциклети. Ако искате да заснемете водопад с ефект на размазване, най-добре е да използвате относително продължителна експонация от 3 – 5 секунди. Това работи добре и за ?размиване“ на хора, които се движат постоянно, като ефектно ги премахва от снимки на архитектурни обекти или оживени забележителности.

При ярка дневна светлина може да е трудно да се постигне достатъчно ниска скорост на затвора, за да се създаде размазване от движението, дори ако използвате малък отвор на диафрагмата. За да предотвратите това, можете да монтирате ND (Neutral Density) филтър към обектива, за да намалите количеството светлина, което попада върху сензора, което ви позволява да удължите експонацията. В някои случаи експонацията ви може да надхвърли 30 секунди. В този случай изберете ръчния режим на фотоапарата и използвайте настройката Bulb.

Как да заснемете движение чрез интервална фотография

Когато контролирате скоростта, можете наистина за постигнете креативност при снимането на видео. Интервалната фотография заснема поредица от кадри през равни интервали, за да се получи ефект на ускоряване на движението или времето. Ще трябва да заснемете последователност от кадри през равни интервали – разберете повече в нашето ръководство за интервална фотография.

Фотоапарати, като Canon EOS 250D и системата 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@, имат вграден режим за интервална фотография, за да направят заснемането на впечатляващо видео още по-лесно.

Как се създава усещане за движение чрез техниката за размазване чрез вариото

Снимка с ефект на размазване на червени листа.

Заснемането с размазване от движението е истинско предизвикателство, ако обектът ви не се движи. Но можете да създадете интересен ефект на размазване от движението, като използвате всеки един вариообектив. Заснето с Canon EF 17-40mm f/4L USM при 1/4 s, f/14 и ISO200.

Изберете режим на снимане Tv на DLSR или безогледален фотоапарат и се задайте скорост на затвора от около 1 до 4 секунди. Увеличете и фокусирайте автоматично, като натиснете спусъка наполовина. След това натиснете спусъка докрай, за да стартирате експонацията, и по средата на изтеклото време за експонация започнете да отдалечавате чрез пръстена за вариото на обектива. Стремете се да завършите настройването на вариото едновременно със завършването на експонацията. Можете също да стартирате с варио в позиция на широк ъгъл и да приближавате чрез вариото по време на експонацията.

Как да заснемете светлинни следи

Светлинни следи, носещи се над релси, заобиколени от замръзнали дървета.

Продължителната експонация е направила възможно улавянето на светлинни следи по протежение на влаковите релси. Заснето с Canon 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@P с обектив Canon RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM при 105 mm, 32 сек., f/8 и ISO100.

Заснемането на светлинни следи, създадени от движещи се превозни средства, е чудесен начин да придадете усещане за движение. През нощта има малък риск от преекспониране, така че можете да използвате режим за неограничена експонация и да оставите затвора отворен за няколко минути, ако е необходимо, за да уловите много светлинни следи в снимката. Просто се постарайте фотоапаратът да е поставен на статив или на друга стабилна опора, която предотвратява заклащане.

Друг трик е да се използва светкавица за осветяване на движещо се превозно средство, така че в допълнение към уловените светлинни следи превозното средство, мотоциклетът, влакът или дори велосипедът да са добре експонирани. Ще трябва да настроите светкавицата си за задействане с втора преграда на затвора, така че светкавицата да се задейства в края на експонацията, вместо в началото. При стандартната настройка на светкавицата за задействане с първа преграда на затвора светлинните следи ще се простират пред превозното средство, а не след него.

Как да панорамирате с фотоапарата си

Моторист на кросов мотор, който се движи бързо на поле.

Панорамирането с фотоапарата за проследяване на движещи се обекти създава размазан фон, който прави действието да изглежда по-динамично. Заснето с Canon EOS 90D с обектив Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM при 135 mm, 1/30 s, f/8 и ISO100.

Когато снимате с по-ниски скорости на затвора, за да създадете размазване от движението, заклащането на фотоапарата е голям риск, особено при телеобективите, което води до размазване и на основния обект. Стабилизаторът на образа може да бъде много полезен. Някои обективи на Canon със стабилизатор на образа (Image Stabilizer) имат функция за автоматично разпознаване на панорамиране и прилагат корекция само във вертикалната равнина, когато се панорамира хоризонтално.

Други обективи със стабилизатор на образа на Canon предлагат два режима на стабилизатора на образа, като режим 1 е за снимки, а режим 2 е за панорамиране. Някои обективи, като Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM и EF 70-200mm f/4L IS II USM, дори имат трети режим на стабилизатора на образа, който се работи само в момента на експонацията. Това може да улесни проследяването на обекти, които се движат с непостоянна скорост във визьора.

Фотоапаратите 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@5 и R6 на Canon разполагат също с IBIS (вграден стабилизатор на образа). Той може да работи в комбинация със стабилизатора на образа на обективи с оптичен стабилизатор на образа за още по-стабилни снимки.

Прочетете нашето ръководство със Съвети за панорамиране при динамични сцени за повече информация.

Как да придадете усещане за движение чрез многократна експонация

Снимка с многократна експонация на човек на велосипед, който прави преобръщане на пясъчна рампа.

Изображение с многократна експонация, заснето в режим на серия от снимки, който е полезен за заснемане на действия в процес на извършване. Заснето с Canon EOS 5D Mark III (вече предшественик на Canon 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@) при 1/1600 s, f/8 и ISO400.

Редица съвременни EOS фотоапарати, включително Canon 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@ и фотоапаратите със система 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@, имат функция за многократна експонация. Можете да я използвате в комбинация с режима за серия от снимки, за да заснемете множество етапи на действие в един кадър. Ще получите най-добри резултати, ако има ясна разлика между обекта и фона, например при светъл обект на тъмен фон или обратно. За повече информация вижте нашето ръководство за Снимане с многократна експонация (достъпно на избрани езици).

Друга възможност е да използвате светкавица. Canon Speedlite EL-100 има програмируем стробоскопичен режим на светкавицата. Задействането на поредица от импулси на светкавицата по време на продължителна експонация може да улови движещ се обект в няколко различни точки на неподвижен фон.

Движение на фотоапарата, за да направите видеозаписите интересни

Човек в дълга роба, който върви пред древни руини.

Видеозаписите могат да изглеждат много по-динамични, ако се движите с фотоапарата по време на снимане, вместо да го поставите на статив. Много от DSLR и безогледалните EOS M и 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@ фотоапарати на Canon разполагат с функцията ?Цифров IS за видео“. Това е вид електронен стабилизатор на образа, специално предназначен за запис на видео, който може да компенсира заклащането на фотоапарата и да ви даде много по-стабилни резултати. Той може да се комбинира с оптичния стабилизатор на образа на обективите и с вградения стабилизатор на образа на фотоапаратите 365bet体育投注_365bet体育娱乐场-app官方下载@5 и R6 на Canon.


Написано от Matthew Richards

Свързани продукти

Свързани статии

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Съвети за скорост на затвора

  Овладейте скоростта на затвора с нашето ръководство за начинаещи и заснемайте по-добри снимки на динамични сцени.

 • ОСНОВИ НА ФОТОГРАФИЯТА

  Панорамна фотография за начинаещи

  Открийте как да използвате панорамирането за по-добри снимки на динамични сцени с тези топ съвети.

 • ФОТОГРАФИЯ НА ДИНАМИЧНИ СЦЕНИ

  Най-добрите обективи за динамични сцени

  Нашето ръководство за най-добрите обективи за фотография на динамични сцени.

 • СПОРТНА ФОТОГРАФИЯ

  Как да правите чудесни снимки на динамични сцени

  Съвети за заснемане на невероятни снимки на динамични сцени с вашия фотоапарат Canon.